Robotok

A robot (a szláv robota a.m. szolgaság, munka szóból) elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Lehet közvetlen emberi irányítás alatt (mint a Space Shuttle robotkarja), de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógép felügyeletére bízva. A robotokkal rendszerint olyan munkákat végeztetnek, amelyek túl veszélyesek vagy túl nehezek az ember számára (például nukleáris hulladék megsemmisítése) vagy egyszerűen túl monoton, de nagy pontossággal végrehajtandó feladat, ezért egy robot sokkal nagyobb biztonsággal képes elvégezni, mint az emberek (például a járműgyártás területén). Robotokat hadi célokra is felhasználnak. A katonai célokra készült robotok feladata általában felderítés.

Friss topikok

Archívum

Vezérlőszekrény

2012.02.03. 08:22 admin87

Összetett berendezés

A jobboldali ábrán a vezérlőszekrény (controller) főbb elemeit láthatjuk. A szekrényben mindig találunk egy központi számítógépet, melynek feladata sokrétű: Tárolja a robot programját, vezérli a hajtások összehangolt mozgatását, lehetővé teszi a programozást és diagnosz- tikát, stb…

A robotkar mozgatómotorjai és a computer közötti illesztést tenge- lyenként külön kártya (szervóhajtás) végzi. Ezeket az alkalmazott motorokhoz kell választani, általában rack-rendszerben cserélhetőek.

A robotkaron levő elmozdulás- és elfordulásérzékelők jelei ma már gyakran nagysebességű buszon jutnak a vezérlőbe, de szükség van két- vagy többállapotú fizikai ki- bemenetek kezelésére is. Lehet a robotkaron pl. egy mágnesszelep, megfogó, stb.

A klasszikus módszer

A jobboldali képen látható a klasszikus robotvezérlő szekrény. Ebben a computer még gyártóspecifikus, csakúgy mint a rajta futó operációs rendszer és egyéb alkalmazások. A kezelőfelület egy szintén gyártóspecifikus eszköz, rajta praktikusan elhelyezett funkcióbillentyűkkel, esetleg érintőképernyővel, botkormánnyal kiegészítve. A feldolgozóipari folyamatirányításban hasonló kategórát jelentenek a klasszikus DCS-ek.

A törtető PC

A robotok világát sem kerüli el a PC rohamos előretörése. A baloldali képen egy PC-alapú robotvezérlőt látunk. Ezek tulajdonképpen nem mások, mint ipari PC-k, rajtuk többnyire kereskedelmi forgalomban kapható valósidejű operációs rendszerekkel. Piacvezető a VxWorks, vagy a Windows CE.

Az IPC a hajtásokkal és a fizikai I/O-val, terepi buszillesztővel nagysebességű szabványos buszon kommunikál. Egyre gyakrabban találkozhatunk az Ethernettel e szerepkörben is. PC alkalmazása esetén a kezelőeszközök is a PC-s világból ismertek, leggyakoribb a monitor + billentyű + egér felállás, de kiegészülhet cégspecifikus kezelőtáblával is.

Változó szoftverkörnyezet

 
Míg a “klasszikus” kategó- riában a teljesen saját fejlesztésű szoftverek domi- nálnak, az új módi szerint a robot teljes szoftverrendszerét az op. rendszer szolgáltatá- sait kihasználva készítik. Windows környezetben ez pl. az ActiveX-re való támasz- kodást jelenti.
Természetesen a valósidejű vezérlésről nem a kezelő felé mutatott op.rendszer gondos- kodik, hanem egy – a felhasználótól függetlenül futó – RTOS. A kettő közötti kapcsolat azonban oly magas szintű és észrevhetetlen, hogy programozás, diagnosztika közben erről meg is feledkezhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ipari2robotok.blog.hu/api/trackback/id/tr384055537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása